CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Jun 5, 2015

Senarai Makeup Artist (MUA) 2015

Tahun 2015, secara general trend adalah ke arah natural makeup dan no-makeup look. tak ada dah bedak tebal 10 inci, eyeshadow biru hijau, bibir merah menyala (kalau nak merah pun go for deep red, cantik kalau kena dgn bajunya).

Sekarang trend pakai falsies tapi nampak natural. blusher peachy pink, healthy glow pink, nude eyeshadow. sumpah cantik sgt2. semua tema "your face but better".

Jadi sini Deby senaraikan MUA favourite Deby. Dari yg mahal tapi marvelous sgt, kepada yg affordable tapi tetap gorgeous. Tak semua Deby request harga, yg mane Deby berkenan je Deby tanya. Tapi Deby letak link sekali, sila tanya sendiri okay.

Semua perempuan ye, sebab Deby x berapa kenan ambil lelaki. truthfully makeup lelaki sangat laa cantik, but no. Deby xmau.

Copyright notice: Semua gmbr2 kat bawah ni saya ambil dari instagram owner masing2 yang public ye. yang private saya tak letak. gmbr2 ni bukan hakmilik saya.


Senarai MUA best 2015:

1) Yana (Syazreeyanashukri)

Ya Allah, memang cantik sangat hasil kerja Yana. Yana ni MUA yg sgt hot sekarang. Artist, instashops famous banyak gunakan khidmat dia. Yana banyak pakai famous brands mcm Nars, Laura Mercier, etc. Ni contoh hasil kerja Yana:


And lagi satu, Yana ni peramah orangnya. PR bagus. walaupun lps a few days baru dia balas email Deby, tapi Deby suka sgt bahasa dia, soft, very engaging. Even masa Deby reply terpaksa reject dia sbb way out of my budget, dia tetap layan elok2. Siap cadangkan MUA lain yg lg affordable tapi cantik, anak2 didik dia juga (dorang masuk gak senarai ni tau.).

Jadi kalau korang budget besar dan nak hasil yg sangat puas hati, ambil Yana. highly recommended.

Contact Yana:
Instagram: @shazreeyanashukri
Email: makeupbyshazreeyanashukri@gmail.com

2) Bee Ramza (#makeupbybeeramza)

Bee Ramza (org pggl sisram) ni pun famous di insta. Yang buat Deby notice dia, dia selalu makeup kan Adiela Ridzuan, model instashops mcm hana bella, minaz boutique, etc. Sisram ni pun cantik orangnya. 



Rate Deby taktau, Deby tak tanya. Tapi harus lebih kurang shazreeyana, or maybe more. Kalau nak tau leh tanya dibawah:

Instagram: @ramzamode
Email: ramzamode@gmail.com
Phone: +60194175014

3) Ferra Rossa (makeupbyferrarosa)



takkan tak kenal dia? fames ni. hihi. hasil tangan farah ni semua gorgeous and natural look. ni contact details dia:

Instagram: @ferra_rossa
Email: makeupbyferrarossa@gmail.com 
Phone: 0194422808

4) Azni Azmi (azni.hadi)


Anak didik Syazreeyana Shukri. Hasil pn similar dgn sifu dia. hihi. Rate quite affordable, Contact sini:

Instagram: @azni.hadi
Email:azni.azmi@yahoo.com.my
Phone:60193832201

5) Naqiah Rahim


Sorang lagi anak didik Yana. Yana la recommend Naqiah dgn Azni. dua2 magic hands juga, boleh request nak no eyebrow trimmings, no falsies. bride akan nampak glowy. serious cantik. byk ambil studio jobs juga. Details sini:

Instagram: @naqiahrahim
Email:naqiamua@gmail.com
Phone:0193484421 

6) Ummal Hazarin


Yang ni my aunt yg recommend, kawan satu UITM dlu tak silap. makeup dia pn cantik, natural. Harga murah sikit dari Azni. dia juga akan tolong guide kita utk makeup kn husband, free of charge. Kalau nak try details dia sini:

Instagram: @ummalhazaarin
Phone:012-3345051

7) Nurulmf (makeupbynurulmf)

Yang ni pun Deby berkenan. Hasilnya nampak smooth, brides dia nampak gorgeous sangat. tapi Deby tak tanya lagi rate dia. tgk followers mcm ramai so mgkin tinggi sket dari azni?

Instagram: @makeupbynurulmf
Phone: 0125132298

8) Aishah Jailani



Rasanya dorang ni semua sifu sama kot? hasil semua lebih kurang sama dan gorgeous semuanya. Aishah ni selalu jd model juga, dan mata dia cam Deby a bit sepet. Asal aritu nak tanya tapi terlupa. Hehe. Boleh try sini:

Instagram:@aishah_jailani
Email:aishahj@live.com
Phone: +60142398719

9) Erin Leola


Erin ni seangkatan dengan Yana. Enuff said.

Instagram: @erinleola
Phone:0173200041


10) Leenzakaria
Pun famous gak. hasil pn kebaboom. Makeup sifu juga ni. Dia, sisram, Yana banyak buat makeup class. teringin plak nak pergi sekali. Maybe bila dah balik Malaysia. nak tau gak apa rahsia diorang. hihi

Instagram: @leenzakaria
Email: masazleen.z@gmail.com


Fuhhh... ramai lagi tau yang best2. tapi ni yang Deby shortlisted haritu. Yang lain2 Deby senaraikan instagram id dorang kat sini:

11) teyn: @makeupbyteyn - dia selalu makeupkan vivvy yusof
12) ayu kirana : @sentuhanayukirana
13) anna charms: @anna_charms
14) Nadiawani: @maekupbynadiawani
15) @fazs.faozi
16) Atiqah Zainuddin: @tieqazai


So selamat mencari MUA. percaya cakap Deby, MUA sgt2 penting. masa deby tunang dedlu, dalam gmbr makeup nampak cantik, tapi real life nampak tebal sgt. tu kira MUA yg agak fames tau. tapi sekarang rasanya hasil dia dh byk improved. Jadi kalini Deby was2 nak hire mana2 MUA.
Deby taknak la hire Sue Cantik, Ayangkamell, awin, etc. Dorang famous dan rate tinggi.
Tapi InsyaAllah Deby hire Azni kot. tgk dlu camne.


Love,


8 comments:

Ferra Rossa said...

aw.. deby.. tq so much for the review and include nama i... terharu..

Cik Deby said...

Aww thank you for dropping ny. Suke sgt ur work, sgt gorgeous. :)

Dhiera nadhirah said...

wah...deby??? ada good news ke? nanti share2 la dengan kami ni.

Cik Deby said...

Dhiera!
Hehe
deb nk kawin nie. Ujung thn. Hehe. Dtg tauuu. Nti deb share kad.

Tieqa Zai said...

Ya allah terkejut tngk ad nama sendiri kat sni, sama sama dngn yang famous! Thanks deby, such a kind person you are. Semoga Allah murahkan rezeki awak sentiasa 😘

ShazreeyanaShukri said...

Debyyyy!! Thank you for the review.. Terharu sgtty 😘😘😍😍😭😭

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Prajawal said...



Thank you so much for sharing this worth while to spent time on. You are running a really awesome blog. Keep up this good work

Bridal Makeup Trichy